Chirurgia Plastica si Cosmetica a Organelor Genitale Feminine

Istoria si dezvoltarea procedurilor de remodelare a organelor genitale feminine

Inca din Egiptul Antic al faraonilor, femeile si-au dorit de-a lungul istoriei modificari ale organelor genitale externe recurgand la numeroase dispozitive de marire, micsorare sau de modificare a culorii acestora.

venus
De altfel chirurgii ginecologi au efectuat proceduri chirurgicale prin care au modificat alterarile aparute atat functional cat si estetic dupa nastere-prineorafie, colporafie anterioara si posterioara, proceduri chirurgicale transexuale -sau in patologia pediatrica congenitala pentru hipertrofia labiala.
In mod clasic, traditional ginecologii au abordat aceasta patologie prin proceduri chirurgicale pentru alterari ale planseului pelvian, hernierea vezicii urinare, uretrei, rectului, cavitatii peritoneale dar niciodata  nu au avut indicatii clare pentru imbunatatirea functiei sexuale prin intarirea plaseului pelvian, tonifierea peretilor canalului vaginal cu cresterea frictiunii si presiunii peretilor vaginali.


Aceasta schimbare a indicatiilor si modificarile procedurilor clasice ginecologice din scopul primar terapeutic in proceduri cu scop de imbunatatie a functiei sexuale, a trezit numeroase controverse in special din partea ACOG (American Congress of Obstetricians and Gynecologists). In Decembrie 2013 SOGC (Society of obstetricians and gynecologists of Canada ) face afirmatia ca procedurile pentru imbunatatirea functiei sexuale au indicatie medicala si sunt eficace si sigure, opinie care modifica referintele din anul 2007 ale aceluiasi for stiintific care initial au afirmat ca procedurile nu au suport stiintific academic.
De altfel acelasi for stiintific canadian sfatuiesti practicienii ginecologi si chirurgi plasticieni care au ales sa inteleaga procedurile cosmetice la nivelul vaginului si vulvei sa se specializeze in acest domeniu de rejuvenare genitala sub toate aspectele in chirurgia cosmetica a tractului genital inferior.
Aceasta perfectionare este ceruta de solicitarile in crestere pentru aceste proceduri in ultimii 10 ani, aparute in diverse statistici in USA si Anglia.

Pregatirea profesionala in acest domeniu lipseste din programa de specialitate atat a ginecologilor cat si a chirurgilor plastici, asa ca este inevitabila pregatirea in centre academice a chirurgilor care fac aceste proceduri.
Politic apele raman tulburi, asa ca ramane la latitudinea performerilor care se instruiesc pentru a efectua aceste proceduri si la autonomia pacientilor de a apela la acest gen de chirurgie care a devenit sigura si eficace datorita rezultatelor obtinute.

Consideratii psihologice si sociale

Problema pricipala de elucidat este daca femeile care se adreseaza acestui tip de chirurgie o fac pentru barbatii de langa ele sau, din punct de vedere social, o fac pentru ele insele. Barbatii de obicei sunt surprinsi si amuzati in acelasi timp de motivele pentru care partenerele lor de viata doresc aceste modificari asa ca motivatia este personala si nicidecum pentru a salva o relatie sau mariajul.
Concret, consideram ca femeile doresc acest tip de chirurgie pentru imaginea lor personala si nu pentru ca ar fi dominate de barbati. Suntem convinsi ca in urmatorul deceniu acest tip de chirurgie estetica va fi o interventie comuna asa cum este astazi augmentarea mamara. Trendul pentru chirurgia estetica a organelor genitale feminine este in crestere dupa cum arata statisticile publicate de chirurgii plasticieni in cazul labioplastiilor cu rezultate sigure si eficace.
Viitorul acestui tip de chirurgie poate fi in corelatie cu factorii economici si cu trendul societatii asupra imaginii de sine a femeilor. Daca sunteti interesate de acest tip de chirurgie, trebuie sa gasiti un chirurg care sa va asculte ingrijorarile si care are expertiza in acest gen de interventii

Care este cea mai adecvata procedura in cazul meu?

Daca crezi ca alegerea chirurgului nu este importanata mai gandeste-te odata!
Exista numeroase informatii pe internet despre labioplastie si vaginoplastie
Care dintre procedurile folosite este utila in cazul meu si cine este mai bine sa le faca – un expert in labioplastie sau unul care stapaneste mai multe tehnici?
Acest lucru este foarte important pentru ca odata ce o portiune de tesut este excizata (indepartata) nu intotdeauna poate fi corectata cu usurinta. Alegerea gresita a chirurgului, care nu foloseste cea mai buna tehnica chirurgicala poate crea o situatie dificila – cea mai proasta decizie a vietii tale – putand duce la distrugerea pe termen scurt sau lung a relatiilor tale.
Nu intotdeauna internet-ul ofera informatii de calitate despre cel mai apropiat chirurg. Nu poti sa joci un fel de ruleta ruseasca cu organele tale genitale, asa ca va trebui sa cauti un chirurg expert in aceste proceduri.

Confuzie? Nu stii care este cea mai buna solutie in cazul tau?

Sa spunem ca sunteti decisa pentru a face labioplastie. Cititi si consultati revistele de specialitate, noutatile in domeniu, studiati testimonialele, analizati rezultatele postoperatorii aratate de serviciile de specialitate. Chiar este necesar sa stiti ce tehnica chirurgicala foloseste chirurgul pe care l-ati ales?
Nu cred ca raspunsul pozitiv sau negativ este important. Singura ta grija este daca chirurgul ales cunoaste tehnicile chirurgicale si alege cea mai buna solutie in cazul tau. Chirurgul evalueaza situatia ta specifica si alege cea mai buna metoda. In concluzie putem spune ca chirurgia estetica a organelor genitale feminine externe la femeie este o chirurgie personalizata.

Controverse

Punct de vedere medical

Traditional femeia nu necesita nici o modificare anatomica si nu are niciun motiv real pentru o interventie estetica la nivelul organelor genitale- o opozitie radicala apare in anul 2007 in British Medical Journal – aceasta procedura (reducere labiala si reformarea organelor genitale ale femeii) care inseamna inlocuirea totala sau partiala a organelor genitale externe ale femeii din motive culturale sau alte cauze non-terapeutice este o ofensa criminala in Anglia sau un act de mutilare a organelor genitale feminine, asa ca este intelept sa se evite astfel de practici chirurgicale in UK.

Perspectiva chirurgiei plastice
Chirurgii plasticieni datorita perfectionarii permenente in chirurgia estetica au perspective complet diferite de cele enuntate mai sus .
Am invatat de-a lungul timpului sa cantarim foarte bine riscul – pret – beneficii- in problemele estetice.

Scopul pacientelor si motivatia
In practica curenta cerem pacientelor sa completeze un chestionar privind scopul interventiei si asteptarile pe care le au de la aceste proceduri, comparandu-le cu rezultatele postoperatorii.
Rezultatele preliminare ale acestor studii au aratat ca peste 85% din paciente sunt satisfacute de rezultate mai ales ca majoritatea lor semnaleaza preoperator disconfortul in timpul activitatii sexuale ca motiv primordial si ca in urma procedurii acest simptom este tratat cu succes.