FAQ

LABIOPLASTIE - Intrebari si Raspunsuri

 • I: De obicei folositi o tehnica fara cicatrici pentru labioplastie?

  R: Asa numita tehnica – fara cicatrici – este absolut o eroare. In linii mari tehnica presupune excizia unui surplus tisular de forma triunghiulara din portiunea mijlocie a labiei cu baza medial si aducerea capetelor sectionate pe linia mijlocie si suturarea lor, rezultand o reducere marcata a labiei.
  Procedura dureaza 20-30 min si este numita „fara cicatrice” pentru ca aceasta se gaseste ascunsa pe fata interna a labiei nefiind vizibila.
  Daca procedura nu este efectuata de un chirurg cu experienta pot apare trei dezavantaje ale acestei tehnici si anume
  -a hiperpigmentare tisulara prin intinderea exagerata si sutura in tensiune
  -b ingrosarea tesutului labial la nivelul suturii.
  -c capetele labiale suturate inegal cu asimetrie secundara.
 • I: Este recomandat sa fac aceste proceduri inainte de nastere?

  R: Absolut, daca deranjul fizic sau emotional este mare. Nu are nici un sens sa traiesti cu aceste impedimente care se pot rezolva . De ce sa astepti?
  Dupa labioplastie alterarea imaginii de sine este corectata.
 • I: Ce fel de anestezie poate fi folosita pentru labioplastie?

  R: Anestezia poate fi locala, intravenoasa sau generala IOT. Multi chirurgi prefera sedarea intravenoasa care este mai usor de suportat de paciente in recuperarea postoperatorie evitandu-se greturile, varsaturile sau somnolenta care apar dupa anestezia generala prin IOT.
 • I: Cate vizite sunt necesare la clinica inainte de operatie?

  R: Avand in vedere ca peste 80% dintre pacientele care se adreseaza clinicii noastre sunt din afara tarii, echipa noastra poate sa va dea toate informatiile necesare pentru o calatorie cat mai usoara.
  Consideram ca o singura vizita care sa cuprinda consultatia, analizele preoperatorii, este suficienta si obligatorie. Postoperator controlul la 6 saptamani este de asemenea necesar dar in unele cazuri solicitam pacientelor sa ne trimta imagini digitale cu regiunea pe care s-a intervenit si apoi sunt discutate prin telefon
sau internet toate aspectele.
 • I: Partenerul meu sexual va simti vreo schimbare dupa labioplastie?

  R: Daca reducerea labiilor mici este semnificativa si excesul tisular este indepartat, sigur ca partenerul sexual va simti diferenta nemaifiind nici un motiv care sa interfereze cu activitatea sexuala. De asemenea si aspectul estetic si simetria obtinute dupa procedura vor fi semnalate ca un fapt pozitiv de catre partenerul sexual.
 • I: Poate labioplastia sa influenteze pierderea sensibilitatii?

  R: Nu exista din punct de vedere fiziologic nici o functie a labiilor mici implicate in placerea senzuala sexuala.Singurul incovenient care poate sa apara dupa procedura este durerea creata prin tensiunea la sutura sau torsiune. Labioplastia nu poate cauza pierderea sensibilitatii daca este efectuata corect.
 • I: Aria clitoridiana este implicata in aceasta procedura?

  R: In cele mai multe cazuri nu . Oricum in cazurile in care labiile mici sunt excesiv de mari, in urma exciziei, faldurile cutanate ale clitorisului sunt reduse prin redistribuire. In unele cazuri când este necesara indepartarea faldurilor cutanate exagerat de mari ale clitorisului se produce întotdeauna o crestere a sensibilitatii acestuia in timpul activitatii sexuale.
 • I: Am citit ca pacientele care au efectuat aceasta procedura pot prezenta probleme de excitare .Este adevarat?

  R: Nu. Aceasta afirmatie este complet eronata. Media care este in permanenta in cautare de senzational propaga aceste informatii. Este clar ca acum când se cunoaste exact ca anatomofiziologic, labia mica are terminatii nervoase numai pentru durere atunci când este supusa tractiunii sau torsiunii. Nu exista stimulare sexuala asociata cu functia labiilor mici.
 • I: Daca sunt utilizate fire de sutura resorbabile, când se produce dizolvarea lor?

  R: In mod normal intre 7-21 zile. In unele cazuri intre 7-10 zile când de fapt plagile chirurgicale sunt pe cale de vindecare.
 • I: Cate consultatii sunt necesare preoperator? Poate fi efectuata procedura in aceeasi zi cu consultatia?

  R: In clinca noastra se poate efectua in aceeasi zi si consultatia si procedura chirurgicala daca se discuta cu pacienta in prealabil de mai multe ori prin telefon sau internet si daca se prezinta la clinica cu rezultatele analizelor de sange, de urina, consultul ginecologic, efectuate inainte de interventie si trimise si analizate
de medicul curant. Dupa procedura, timpul de recuperare este de 3-4 zile iar daca se fac proceduri combinate – labioplastie cu vaginoplastie – timpul de recuperare este de 6-7 zile. Noi recomandam un control la 6 saptamani de la interventie, dar multe paciente fiind din afara tarii ne trimit imagini digitale si apoi se discuta telefonic sau pe internet cu medicul curant.
  De asemenea se va evita folosirea tampoanelor sau lenjeriei stramte, a inotului, calaritului si contactului sexual timp de 6 saptamani. Vindecarea definitiva are loc dupa 3 luni de la interventie.
 • I: Doresc sa stiu daca labioplastia se poate efectua in aceeasi operatie cu vaginoplastia si daca pretul procedurilor combinate este mai mic decat pretul procedurilor efectuate separat?

  R: Da combinatia labioplastie – reducere si aspect estetic- si vaginoplastia- rejuvenare si micsorare- pot fi efectuate in aceeasi operatie si pretul este mai mic decat daca procedurile sunt efectuate separat.
 • I: Cum poate iti poate imbunatati rejuvenarea vaginala viata?

  R: Dupa nasteri multiple tonusul musculaturii vaginale scade sau este complet pierdut cauzand marirea diametrului vaginal in timpul activitatii sexuale cu scaderea contactului – frictiunii- si a placerii pentru ambii parteneri. Exercitiile kegal nu sunt suficiente pentru refacerea tonusului vaginal.
  Vaginoplastia este procedura prin care se excizeaza surplusul de mucoasa vaginala si suturarea acestuia cu micsorarea canalului si orificiului vaginal. Prin aceasta interventie se schimba imaginea de sine si increderea femeii in viata intima.
 • I: Cat timp dureaza procedura?

  R: In general depinde de extinderea procedurii dar in medie 1-2 ore.
 • I: Daca nu am nasteri multiple pot face aceasta procedura?

  R: In general raspunsul este ” da”. Depinde de circumstantele individuale – adica daca sunteti hotarata sa nu aveti copii nu este nici un motiv sa amanati interventia, daca doriti sa faceti copii este bine sa asteptati cam un an dupa nastere si apoi sa faceti interventia.
 • I: Exista o perioada de timp in care este interzis contactul sexual?

  R: Ca la orice interventie chirurgicala este necesata o perioada de timp pentru vindecare. Este interzis contactul sexual timp de 4-6 saptamani.
 • I: Daca sunt din alta localitate cat timp trebuie sa vin la control dupa interventia chirurgicala?

  R: Daca sunteti din alta localitate veti fi internata in clinica 2 zile si la control trebuie sa veniti timp de 3-4 zile. Dupa aceasta perioada veti fi in contact permanent cu clinica noastra pentru orice modificare a starii de sanatate pe care o simtiti si veti primi toate indicatiile necesare de la medicul chirurg care a efectuat interventia.
 • I: Care sunt analizele pe cate trebuie sa le fac inainte de operatie?

  R: Toate pacientele trebuie sa faca analizele standard de sange, analize de urina si consult ginecologic.
 • I: Interventia este dureroasa?

  R: In timpul interventiei echipa de medici chirurgi si anestezisti se va asigura ca nu simtiti nici un fel de durere pe toata durata operatiei. Dupa operatie veti primi medicatia necesara pentru a avea un confort cat mai bun.
 • I: In cat timp ma pot intoarce la munca?

  R: Depinde de natura interventiei, dar in general dupa 7-8 zile. Daca apar complicatii, perioada de ingrijire postoperatorie se prelungeste pana la vindecarea completa.
 • I: Cat timp trebuie sa astept pentru a vedea rezultatul final?

  R: Depinde de complexitatea interventiei si de combinarea procedurilor. In general dupa operatie apare un edem si echimoze locale dar care vor disparea in 1-2 saptamani. Rezultatul final al interventiei trebuie cuantificat si apreciat de ambii parteneri la 3-4 luni de la interventie.
 • I: Vor fi cicatrici?

  R: Da, dar nu sunt vizibile, medicul chirurg se va stradui sa fie cat mai mici posibil asa incat sa fie greu perceptibile.
 • I: Care sunt riscurile si complicatiile care pot sa apara?

  R: Ca la orice operatie exista riscuri si anume: sangerarea, infectia si cicatrizarea aberanta.
  Acestea nu sunt frecvente dar pot sa apara mai ales cand se fac interventii combinate.