Rejuvenarea vaginală și chirurgia cosmetică vaginală au fost popularizate și performate de mai multe specialități medicale – ginecologie, uroginecologie și chirurgie plastică.
Oricum subiectul prin el însuși este dezbătut mai mult decât tehnica însăși , linia dintre procedurile chirurgicale și cele non-invazive reprezintă ”zona gri”, ambele tipuri de proceduri fiind efectuate în același scop.
Rejuvenarea vaginală este un termen relativ nou care se referă la repararea canalului vaginal și a introitusului vaginal pentru îmbunătățirea funcției sexuale.
Conceptul se referă la “rejuvenarea vaginală”, ”chirurgia estetică a vaginului”, ”vaginoplastia”, ”micșorarea diametrului vaginal”, ”chirurgia cosmetică vaginală”.
Termenul de rejuvenare vaginală a creat recent controverse atât pentru specialiști cât și în ochii publicului datorită informațiilor greșite despre proceduri și aria unde aceste proceduri sunt efectuate.
Unul din termeni se referă chirurgia externă vulvo-vaginală cum ar fi labioplastia și himenoplastia, altul se referă la procedurile chirurgicale care îmbunătățesc funcția sexuală.
În cele ce urmează rejuvenarea vaginală se referă la procedurile chirurgicale ale canalului vaginal și introitusului care sunt efectuate să repare relaxarea vaginală asigurând îmbunătățirea funcției sexuale și senzitive ale vaginului și rezervăm termenul de cosmetică chirurgicală genitală procedurilor în zona vulvara.
Rejuvenarea vaginală se referă de asemenea și la termenul de perineoplastie și vaginoplastie care sunt proceduri pentru micșorarea diametrului canalului vagial și întărirea musculaturii perineale.
Scopul acestor proceduri nu este de a corectă defectele planșeului pelvin ci implică tehnici reconstructive pentru reformarea anatomică a canalului vaginal prin micșorarea diametrului acestuia concomitent cu reconstrucția planșeului pelvin.
Motivele acestei proceduri sunt de natura functionala si estetica.
Estetic pacientele se plang de hipertrofia si asimetria labiilor mici si de hipertrofia uni sau bilaterala a faldurior mocoase ale clitorisului.
Scopul interventiei este obtinerea simetriei cat mai perfecte si sa fie micsorate astfel incat sa fie acoperite de labiile mari.
Functional – disconfort labial in timpul actului sexual. Majoritatea pacientelor relateaza ca acest simptom era prezent de mai mult timp dar s-a accentuat dupa nastere. Alte paciente relateaza disconfort in timpul activitatilor sportive inclusiv in timpul sedintelor de calarie. Iritarea accentuata de faldurile tisulare hipertrofiate sau infectia cu bacterii sau ciuperci apare mai frecvent la adolescente la care chirurgia estetica rezolva aceste simptome cu mult succes. De asemenea faldurile excesiv de mari in jurul clitorisului pot duce la diminuarea sau absenta orgasmului prin scaderea stimularii clitoridiene. Excizia tesuturilor hipertrofiate din jurul clitorisului duce la cresterea stimularii sexuale.
Comparativ cu interventiile estetice la nivelul sanilor sau fetei unde micile asimetrii sunt imediat sesizate de paciente, la nivelul organelor genitale externe micile asimetrii chiar la pacientele care prin profesie expun aceasta regiune in public nu pun probleme deosebite.
Din fericire aria genitala este foarte bogat vascularizata procesul de vindecare este mai rapid si cu mai putine complicatii.
Complicatii chirurgicale
Cele mai frecvente complicatii citate de literatura de specialitate sunt edemul si disconfortul datorita lipsei de repus care este obligatoriu pentru mai multe saptamani, lucru greu de acceptat de paciente- repausul sexual este de 6 saptamani.
O alta probleme este asimetria labiilor care este bine tolerata de paciente si care poate fi corectata cu anestezie locala. Infectia sau sangerarea postoperatorie sunt evitate printr-o pregatire corecta a interventiei. O probleme cu care ne confruntam atat noi cat si alti colegi din USA si UK o constituie absenta imaginilor postoperatorii pentru ca in general pacientele nu se reintorc la controalele programate fiind multumite de rezultatele postoperatorii.
Oricum implicarea definiției noastre este să ascultăm neajunsurile femeilor privind alterarea funcției sexuale secundară relaxării vaginale și posibilitatea de a repara canalul vaginal cu mult înaintea apariției prolapsului vaginal.
Așa cum vom discuta mai departe multe femei care se plâng de relaxare vaginală au de fapt un grad mai mare sau mai mic de prolaps vaginal.
Prolapsul și relaxarea vaginală apar după nașteri repetate și acesta nu este un concept nou pentru că se cunoaște deja că nașterea naturală crește riscul pentru relaxarea vaginală, prolaps și incontinență urinară.
Numeroase studii au arătat că după nașteri multiple se constată modificări marcante ale mușchilor levatori , nervilor și suportului planșeului pelvin, fiind evidente la femeile multipare prolapsul , incontinența fecală și urinară în comparație cu femeile care nu au născut.
Există o evidență epidemiologică amplă care arată că nașterea naturală este un puternic factor de risc pentru tulburările planșeului pelvin.
De asemenea tulburările generate de nașterea naturală sunt corelate cu tulburările funcției sexuale.
PROLAPSUL ȘI FUNCȚIA SEXUALĂ
Disfuncția sexuală feminină este definită ca o tulburare a dorinței sexuale, excitării sexuale, orgasmului și/sau durerii sexuale contribuind la apariția suferinței personale.
Disfuncția sexuală este o tulburare multifactorială, biologică, psihosocială la care se adaugă modificări anatomice ale planșeului pelvian cu apariția prolapsului și incontinentei.
Întrebarea care se puine acum este: prolapsul și relaxarea vaginală cauzează disfuncția sexuală și repararea acestora îmbunătățește
funcția și senzația sexuală a vaginului femeii?
Repararea planșeului pelvian de foarte mulți ani a constituit un argument pentru îmbunătățire a funcției sexuale a femeii.
Multe studii efectuate au demonstrat impactul negativ alm prolapsului asupra funcției sexuale a femeii comparativ cu femeile care nu au prolaps.
De asemenea s-au efectuat studii asupra funcției sexuale la multipare și nulipare demonstindu-se influența negativă asupra funcției sexualela multipare. S-au constatat corelații legate de sindromul de incontinență urinară și funcția sexuală în sensul că funcția sexuală este mult efectata la cele cu incontinență urinară.
Studii recente au arătat că îmbunătățirea funcției sexuale la 6 luni după repararea prolapsului și a scăderii incontinentei urinare
utilizând chestionarul incontinentei urinare PISQ și indexul funcției sexuale TSFI .
Astăzi se cunoaște că peretele posterior al vaginului anatomic controlează diametrul canalului vaginal prin relația strânsă cu mușchiul levator ani și hiatusul genital. Repararea acestui perete este procedura principală în rejuvenarea vaginală. Evaluarea postoperatorie a rectocelului a arătat o corelare bună între calibrul vaginului și satisfacția sexuală.
Studiile lărgite au demonstrat că repararea prolapsului genital la femeie imbnatateste funcția sexuală a femeii dar și a bărbatului.
Evaluarea funcției sexuale la femei și partenerii acestora FSFI și BMSI (briel male sexual inventory) au demonstrat îmbunătățirea semnificativă la femei a dorinței sexuale, excitării, lubrificării și dispariției durerilor iar la parteneri îmbunătățirea satisfacerii
sexuale în toate privințele rămînînd neschimbate erecția, funcția ejaculatorie și orgasmul.